Polityka prywatności

Polityka prywatności określa zasady przetwarzania danych osobowych pozyskanych przez sklep internetowy ELSKA pod adresem internetowym http://www.elska.pl (zwany dalej „Sklepem internetowym”), który jest prowadzony przez ELSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Straszynie, ul. Młyńska 3A, 83-010 (zwaną dalej „Elska”)

  • Przetwarzanie danych osobowych

1. Administratorem danych osobowych jest ELSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Straszynie, ul. Młyńska 3A, 83-010 Straszyn.

2. Dane osobowe są przetwarzane w celu realizacji zamówień składanych w Sklepie internetowym, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz do świadczenia usług drogą elektroniczną w zakresie prowadzenia konta osoby korzystającej ze Sklepu internetowego. Po wyrażeniu dodatkowej zgody, dane przetwarzane są także w celu przesyłania informacji handlowych drogą elektroniczną.

3. Każdej osobie, która podaje swoje dane osobowe w Sklepie internetowym przysługuje prawo dostępu do ich treści oraz do ich poprawiania, a także usuwania bądź zablokowania. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji celów związanych z korzystaniem ze Sklepu internetowego. W przypadku jakichkolwiek zmian prosimy o kontakt pod adresem sklep@elska.pl

4. Dane osobowe podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym tylko i wyłącznie w granicach prawnie dozwolonych w celu realizacji umów zawartych za pośrednictwem Sklepu internetowego (czyli w celu realizacji zamówień).

5. Każdej osobie korzystającej ze Sklepu internetowego przysługuje prawo kontroli przetwarzania jej danych osobowych. W związku z tym może wystąpić do Elska z wnioskiem o udzielenie jej informacji w zakresie określonym w art. 32 ustawy z dnia z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2014 r. poz. 1182).

  • Zabezpieczenie danych osobowych

1. Ochrona danych osobowych jest dla nas sprawą bardzo ważną, dlatego Elska gwarantuje poufność wszelkich udostępnionych danych osobowych.

2. Dostęp do danych osobowych mają tylko ci pracownicy Elska, którzy zostali przeszkoleni zgodnie z polityką bezpieczeństwa danych osobowych i podpisali stosowne zobowiązania zobowiązujące ich do ochrony.

3. Aby zwiększyć bezpieczeństwo danych osobowych, osoby korzystające ze Sklepu internetowego zobowiązane są do ochrony loginu oraz hasła, służących do zalogowania się w Sklepie internetowym. Osoby korzystające ze Sklepu internetowego ponoszą odpowiedzialność za udostępnienie osobom trzecim loginu i hasła służących do zalogowania się w Sklepie internetowym.

4. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione, zgodnie z wymogami wynikającymi z ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2014 r. poz. 1182) oraz przepisów wykonawczych.

  • Pliki cookies / Tracking pixel

1. Elska używa plików cookie, które służą do udoskonalenia witryny Sklepu internetowego pod kątem potrzeb użytkowników i zapewnienia bezpieczeństwa podczas przebywania na stronie Sklepu internetowego.

2. Cookies (czyli tzw. „ciasteczka“) umożliwiają śledzenie częstotliwości odsłon i nawigacji na stronie. Są to małe pliki tekstowe zapisywane przez przeglądarki internetowe w komputerach stacjonarnych i na urządzeniach mobilnych. Niektóre z nich są przechowywane na urządzeniu końcowym do czasu zakończenia sesji. Są to pliki „cookie sesyjne“ które po zakończeniu sesji są kasowane z twardego dysku. Istnieją też pliki cookie, które pozostają w pamięci urządzenia końcowego umożliwiając rozpoznanie podczas kolejnej wizyty w Sklepie internetowym (są to tzw. „cookies stałe“). Osoba korzystająca ze Sklepu internetowego może je w każdej chwili usunąć, jeśli używana przeglądarka daje taką możliwość.

3. Piki cookies są wykorzystywane w następujących celach:

a) umożliwienie dodawania produktów do koszyka i zarządzania koszykiem podczas sesji zakupowej;

b) rozpoznanie użytkownika podczas kolejnej wizyty w serwisie, aby zachować jego preferowane ustawienia w koszyku (sposób płatności, sposób dostawy itp.);

c) zachowania ustawień języka, personalizacji strony;

d) dostosowania strony do potrzeb użytkownika.

4. Dokonywanie zakupów poprzez Sklep internetowy za pośrednictwem funkcji koszyka wymaga korzystania z plików cookie „sesyjne“ i „stałe“. Ograniczenie stosowania plików Cookies przez osobę korzystającą z serwisu Sklepu internetowego, może mieć wpływ na niektóre funkcjonalności dostępne w Sklepie internetowym.

5. Elska używa :

a) plików „cookie sesyjnych“: nie pozostają one na urządzeniu końcowym osoby korzystającej z serwisu Sklepu internetowego. W momencie opuszczenia sesji są one automatycznie kasowane. Dzięki informacjom w nich zawartym Elska może analizować informacje dotyczące zachowań osoby na stronie i strukturę strony. Pozwala to na ciągłą optymalizację serwisu Sklepu internetowego – jego personalizację i poprawę użyteczności;

b) Pliki cookie „stałe“ są przechowywane przez czas określony w parametrach plików, o ile wcześniej osoba korzystająca z serwisu Sklepu internetowego nie usunie ich automatycznie, a po tym czasie zostają automatycznie wykasowane. Usunięcie pliku cookie typu„stałe” jest możliwe pod warunkiem, że używana przeglądarka daje taką możliwość.

6. Elska używa, w ramach Sklepu internetowego, Tracking pixel (inaczej web bug), które pełnią podobną funkcję co pliki cookie, ale są nierozpoznawalne dla użytkownika. Traking pixels wykorzystywane są przez Elska do pomiaru zachowań użytkownika na stronie, do wysyłki newslettera, do dopasowywania ofert w reklamie remarketingowej. Dane są anonimowe i nie są powiązane z danymi osobowymi na urządzeniu końcowym użytkownika bądź jakąkolwiek bazą danych. W celu wyłączenia web bug podczas korzystania z naszego serwisu można użyć np. takich narzędzi jak webwasher, bugnosys lub AdBlock. W celu wyłączenia web bug w newsletterze należy tak zmienić ustawienia programu pocztowego, żeby nie wyświetlał wiadomości w html. Web bug nie działa również wtedy, kiedy wiadomości są odczytywane w trybie offline.