Granat jest szczególnie bogaty w antyoksydanty: ich zawartość jest wyższa niż w zielonej herbacie. Antyoksydanty zwalczają proces starzenia się i powstawania wolnych rodników, które są szkodliwe dla organizmu.
Badania wykazały, że regularne spożywanie granatu jest korzystne w zapobieganiu chorobom układu krążenia (ochrona naczyń krwionośnych, obniżenie złego cholesterolu, umiarkowane nadciśnienie). Inne obiecujące możliwości są obecnie badane, w szczególności dzięki zdolności polifenoli do zmniejszania proliferacji komórek raka prostaty.
Ponadto granat ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, które mogą być stosowane w leczeniu dolegliwości zimowych (przeziębienia, grypa, itp.).
Przygotowanie maseczki miodowo-pomarańczowej.
W blenderze wymieszaj 100 g płatków owsianych z 2 łyżkami stołowymi świeżych pestek granatu.
Do tej mieszanki dodaj 2 łyżki miodu i 2 łyżki świeżej śmietany.
Wymieszać razem.
Preparat nanieść na twarz masując opuszkami palców.
Pozostawić na kilka minut, następnie spłukać.