Człowiek potrafi rozpoznać wiele warzyw, bo często widuje je w sklepach, jednak są takie – typowo sezonowe – których widok może zaskoczyć. Tyczy się to także odmiany dyni o dyskowatym kształcie, jaką jest patison. Nie jest się pewnym, co to jest patison i jak użyć go w kuchni? Warto poznać o nim kilka szczegółów.
Pólnocnoamerykańska dynia
Patisony pochodzą z Ameryki Północnej, do Europy dotarły dzięki Hiszpanom.
Patison to odmiana dyni o niskiej zawartości kalorii, dzięki czemu można podawać ją każdemu – zarówno dzieciom i osobom starszym, jak też jeść je mogą osoby, które starają się pozbyć nadprogramowych kilogramów.
Tym, co niesie ze sobą spożywanie patisonów, to dostarczenie licznych witamin i soli mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C warto włączyć spożycie patisonów do diety w okresie jesienno-zimowym. Ponadto patisony są bogate w kwas foliowy, a przez to polecane w diecie kobiet w ciąży, najbardziej w pierwszym jej trymestrze.
Patisony w kuchni
Mając patisony, warto przygotować z nich danie, które każdemu zasmakuje. Najczęściej patisony się smaży, można jednak pójść z tą metodą trochę dalej i stworzyć smaczne placki,, które swoją chrupkością sprawiają, że chce się ich więcej i więcej. Przygotowanie ich nie jest trudne, a sprawi, że znane już zwykłe placki ziemniaczane zyskają zupełnie nowy smak.
Jeżeli chce się cieszyć smakiem patisonów również wtedy, kiedy sezon na nie jest już zakończony, można je również zamarynować i sięgać na przykład zimą, kiedy na rynku dostępnych jest mniej warzyw, a chce się wzmocnić odporność witaminą C naturalnego pochodzenia.
Patison w ogrodzie
Patisony nadają się również do hodowli we własnym ogrodzie. Mają one dość spore wymagania, ale sama w sobie ich uprawa nie jest trudna. Stanowisko powinno być ciepłe i słoneczne. Najlepiej rosną na glebach żyznych, wilgotnych, przepuszczalnych i próchniczych, o odczynie pH gleby zbliżonym do obojętnego (pH 6,5-7,0). Jeżeli chodzi o pielęgnację, wystarczy spulchniać glebę i regularnie wyrywać chwasty.